Представяне

Powered by Web Agency

29.07.1946 г. – дата, която българските политици трябва да помнят

Печат

Доц. д-р Гено Матеев

Доц. д-р Гено Матеев

На тази дата започнаха заседанията на Парижката мирна конференция. Обсъждаха се проекти за мирни договори с бившите съюзници на Хитлеристка Германия в Европа – Италия, Унгария, България, Румъния и Финландия. След като беше загубила три войни и воювала със съседните държави на Балканският полуостров, България отново се надвеси над национална катастрофа. Английската делегация предлага разделяне на България, а гръцката делегация, начело с К. Цалдарис предявява искане за Родопите (1/10 от територията на България) и за над 900 милиона долара репарации.

Powered by Web Agency
Продължение...

Добротворство, което не бива да се забравя, а историята няма право да пренебрегва

Печат

Доцент Гено Матеев, доктор на философските науки

През последните двадесет години, безнравствени кръгове от политическият „елит”, от общностите на историци, журналисти и др. развиват непозната до сега антируска кампания и фалшифициране на Новата българска история, ограничаване на информацията и връзките в сферата на духовната култура със славянските народи до степен на цензура, вредна за националните интереси. В този контекст е оставена на забрава неоценимата, епохална помощ на братска Чехия и чешки специалисти, интелектуалци за просперитета на България след Освобождението от турско робство през 1878 г. Насажда се липса на признателност, уважение и сътрудничество с руския, чешкия и др. народи.

Powered by Web Agency
Продължение...

Защо ни е нужен закон за езика? Болезнено нужен!

Печат

След като пишещите не могат да се самоцензурират, закон трябва да 'изтрие' уличния език от вестници и сайтовеАвторката, Светла Иванова, е дългогодишен редактор, журналист и блогър. Публикува езикови бележки в сайта liternet.bg. Издала е книгите "Граматика за тийнейджъри" и "1001 езикови гафа". Създател е на Общество за приемане на Закон за българския език във фейсбук.

Два проекта за Закон за българския език бяха внесени в парламента това лято - на Любен Корнезов, юрист, депутат от Коалиция за България, и на Огнян Стоичков и проф. Станислав Станилов от "Атака".

Незабавно из медиите се разнесе вой, че Корнезовият закон щял да ни накара да наричаме кибрита "драснипалниклечица". Да гъделичкаш общественото внимание с темата за чуждиците, е лесно, проверено е и просто не излиза от мода!

А всъщност духът и на двата проектозакона (каквито и трески за дялане да имат) не е в криворазбрания пуризъм, а в острата необходимост да бъдат пресечени из корен попълзновенията на неграмотността, които нанасят тежки телесни повреди на кръшната снага на езика ни свещен...

Powered by Web Agency
Продължение...

Михаил Ковачев: Пиша за духовно-нравствения облик на българина и за това, как трябва да се живее

Печат

 Михаил Ковачев, писател и журналистВ рубриката "Представяне" ще ви запознаем с редица изявени членове на НД "Достойни за България" , доказали се в различни професионални области.

Михаил Ковачев - биографична бележка

Михаил Ковачев е роден през 1932 година в с. Стрижба, Кърджалийска област. Завършва с отличен успех "физкултура" в Софийския учителски институт. Активно сътрудничи с журналистически материали, разкази, пътеписи и интервюта на вестниците "Севлиевска трибуна", "Балканско знаме", "Росица", "Народен спорт" и "Народен страж". Публикува материали и в списание "Матадор". Тема, която живо вълнува автора и намира отражение в неговите произведения, е съдбата на помаците и опитите за турцизация на българо-мохамеданското население в Родопите.

Powered by Web Agency
Продължение...