Новини от Североизточен регион

Младежи от "Достойни за България" облагородиха паметник на бележит генерал във Варна

Печат

Младежи от 'Достойни за България' облагородиха градинката около бюста на героя ген. Андраник във ВарнаБюстът на националния герой на Армения и военачалник от Българската армия генерал Андраник Озанян бе облагороден по повод Международния ден на паметниците и историческите места. Инициативата бе включена в рубриката “Така се прави” на варненския сайт „Петел”. Монументът на бележития офицер се намира в центъра на квартал „Галата” във Варна.

Благородната дейност бе по идея и изпълнение на младежите и техни приятели от патриотичното национално движение „Достойни за България”.

Със свои средства те закупиха пролетни цветя, които бяха засадени край паметника на бележития генерал. Освен това те почистиха района от отпадъци, довлечени от вятъра. Международният ден на паметниците и историческите места се отбелязва ежегодно на 18 април. Той е иницииран от едноименната дирекция към ЮНЕСКО през 1982 година.

Паметникът на бележития генерал Андраник Озанян е открит в центъра на „Галата” през юли 2011 година. На церемонията тогава официално са присъствали представители на „Достойни за България”, които са били поканени от арменската общност у нас. Освен че е национален герой на Армения, ген. Андраник се е сражавал за свободата на България...

Powered by Web Agency
Продължение...

Монополът при горивата

Печат

Монополите над горивата

Преди няколко дни повдигнахме темата за монополите и по конкретно за монопола в производството на електроенергия. Днес ни се иска да поговорим на тема – монопола при горивата. Тази тема бе повдигната от обществото преди 2 години, но някак си негодуванието на народа бе потушено или просто българинът се измори от пладнежкия обир на монополистите в страната и се отказа от борбата си тъй като почти всичко в държавата ни потъва, потушава се, а за обикновения човек остава само да търпи и да се надява на по – добри времена за следващото поколение.

Powered by Web Agency
Продължение...

17 април - световен ден на Хемофилията

Печат

Д-р Десислава Стоянова

Всеки ден се разминаваме с много и различни хора, като в лицата на част от тях се заглеждаме, а в други не. Забелязваме проблемите на някои, а на други не. Има и група от хора, в чиито лица и да се вгледаме няма как да разберем за проблема, с който живеят от както са се родили. Има хора, които са се родили с генетичната болест хемофилия. Трябва да се интересуваме от тях по-често, а не да споменаваме присъствието им сред нас на днешната дата определена за Световен ден на Хемофилията.

Какво всъщност представлява болестта хемофилия или така наречената в древността „кралска болест” ? Това е генетично заболяване, при което способността на кръвта да се съсирва е увредена. Това се дължи на липсата на един от факторите на кръвосъсирването – фактор VIII.

Powered by Web Agency
Продължение...

Властта на монополите в енергетиката

Печат

Ветро централа

В предишната статия засегнахме случай, който едновременно ни покруси, но и провокира обединяването на идеите на общественото недоволство в една по – ясна цел. Да не забравяме, че главния катализатор на общественото недоволство бяха високите ни сметки за електроенергия.

Монополът за електроенергията е един от многото в нашата държава, който кара народа да бъде и да се чувства ограбван всеки месец. Повдига се въпросът елементарно казано – дали са ни високи сметките или са ни ниски доходите, но това е тема на други разсъждения.

Powered by Web Agency
Продължение...

Възпламеняване: да бъдем достойни за България

Печат

В памет на Пламен20.02.2013, мястото е Община Варна, часът е малко преди осем сутринта !!!

Паметен ден за тези, които искаха промяна във Варна, а по–късно и в цялата страна, защото това, което Пламен Горанов направи промени хода на събитията. Действията от хаотични и разноидейни се превърнаха в насочени и далеч по–ясни.

Саможертвения акт на този достоен българин, макар и приеман от мнозина за безразсъден, накара хората да искат промяната още по–пламенно. Нещо повече действията му задължиха обществото ни да се бори за промяната до край, за да не бъде напразна саможертвата му. Последваха още „живи факли”, идващи да покажат безизходицата в държавата.

Powered by Web Agency
Продължение...

Страница 1 от 13