Патриотичен календар

Powered by Web Agency

Честваме 140 години от Априлското въстание

Печат

Знамето на въстаниците - "Свобода или смърт"На 1 май (по нов стил, 20 април по стар стил) се отбелязват 140 години от избухването на Априлското въстание.

Основите на Априлското въстание се полагат в град Гюргево, където на 11 ноември 1875 година започва да заседава Гюргевският революционен комитет. Негов председател е Стефан Стамболов, а в състава му влизат още личности като Панайот Волов, Никола Обретенов, Георги Бенковски и други. За много кратък период е изготвен и планът за действие, според който българските земи се разделят на пет революционни окръга – Търновски ( с апостол Стефан Стамболов), Сливенски (с апостол Иларион Драгостинов), Пловдивски (с апостол Панайот Волов) и Врачански (с апостол Стоян Заимов).

Powered by Web Agency
Продължение...

На днешният ден преди 115 години умира легендарният Капитан Петко войвода

Печат

Капитан Петко ВойводаНа тази дата...

На 7 февруари 1900 г. умира легендарният Капитан Петко войвода.

Петко Кирков Калоянов, по-известен като Капитан Петко войвода, е роден на 18 декември 1844 г. в българското село Доганхисар, разположено на 26 километра от Дедеагач в Беломорска Тракия. Майка му се казва Груда, от известния род на Калояновци, а баща му е Кирко Каракирков. Има 8 братя и сестри. Турците убиват брат му Матю и братовчед му Вълчо...

Powered by Web Agency

Продължение...

На днешния ден през 986 г. българските войски, предвождани от Самуил, разгромяват византийците при "Траянови врата"

Печат

Цар Самуил

На тази дата...

На 17 август 986 г. византийският император Василий ІІ претърпява в битката при „Траянови врата” най - голямото поражение в походите си за покоряване на България. Значителна част от армията му е унищожена, а той самият едва успява да се спаси.

Българите са водени от великия Самуил, тогава все още пръв военачалник на легитимния цар Роман (978-997). В битката с войските на василевса участват също самият цар Роман и Арон, по-големият брат на Самуил, който по онова време е управител на Средец.

Powered by Web Agency
Продължение...

Честваме 177 години от рождението на Апостола на свободата Васил Левски

Печат

Васил ЛевскиНа тази дата...

На днешния ден преди 177 години в Карлово е роден Апостола на българската свобода Васил Левски.

Васил Левски е роден на 18 юли (6 юли стар стил) 1837 г. в град Карлово. Семейството е на Иван Кунчев Иванов и Гина Василева Караиванова. Имат пет деца-Христо, Васил, Петър, Яна и Марийка.

Учи във взаимно училище в Карлово. През 1851 г. бащата умира и тримата братя остават да се грижат за семейството. Васил е на 14 години и започва да учи абаджилък...

Powered by Web Agency

Продължение...

На днешния ден преди 146 години е роден генерал Владимир Вазов – героят от Дойранската епопея, победителят, пред когото Англия сведе знамената си

Печат

ген. Владимир Вазов

На тази дата...

Владимир Вазов е роден на 14 май 1868 г. в Сопот и е осмото дете в семейството на Минчо Вазов и Съба Хаджиниколова. Негови братя са писателят Иван Вазов, генералът Георги Вазов и политикът Борис Вазов.

Когато избухва Сръбско-българската война, Владимир Вазов, едва седемнадесет годишен се явява пред наборна комисия, за да бъде записан като войник. Комисията го изслушва, но поради малката му възраст и факта, че четирима от неговите по-големи братя са записани вече в редовете на войската, не е приет...

Powered by Web Agency
Продължение...

Страница 1 от 5