Честит Гергьовден!

Печат

Свети Георги ПобедоносецНационално движение "Достойни за България" Ви честити Гергьовден, празник на християнския мъченик Свети Георги Победоносец и Ден на храбростта и Българската армия!

На този ден Българската православна църква чества Свети Георги Победоносец - мъченик за християнската вяра, загинал през 303 г. при управлението на римския император Диоклециан.

Денят на храбростта започва да се чества в Българската армия още с нейното създаване. Празникът е официално учреден на 9 януари 1880 г. с указ № 5 на княз Александър I Батенберг. По-рано на 1 януари с указ № 1 е учреден и военният орден За храброст...

Powered by Web Agency
Продължение...

Честваме 140 години от Освобождението

Печат

Опълченците на ШипкаНационално движение "Достойни за България" честити на всички българи Националния празник 3-ти март - ден на Освобождението от турско робство!

Днес се навършват 140 години от Освобождението. На 3 март (нов стил) през 1878 г. в градчето Сан Стефано (днешен Йешилкьой, предградие на Истанбул) Русия и Османската империя подписват предварителен договор, с който се слага край на Руско-турската война от 1877-1878 г.

3 март слага край на петвековното робство. Българската държава е възстановена в етническите си граници, установени от нарочна международна комисия. Площта на новосъздаденото княжество е над 170 000 кв. км.

Powered by Web Agency
Продължение...

145 години от гибелта на Левски

Печат

Васил ЛевскиНа днешния ден в цялата страна ще бъдат отбелязани 145 години от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски.

На 18 февруари (стар стил) 1873 г. присъдата е изпълнена от турските власти в околностите на София. Мястото на обесването на Васил Левски се намира в центъра на днешна София, където е издигнат негов паметник.

В последния миг на своя живот, Васил Левски изрича: ,,Моли се, отче, не за мене, а за Отечеството...Боже, избави България!''

Powered by Web Agency

Днес честваме Деня на народните будители

Печат

Ден на народните будители

Национално движение "Достойни за България" честити Деня на народните будители на своите членове и на всички българи! На този ден честваме делото и моралния подвиг на българските книжовници, просветители, възрожденски дейци, борци за национално освобождение, съхранили през вековете духовните ценности на нацията и нейния морал.

Тази година посрещаме празника с протест на учени от БАН и Селскостопанската академия, които настояват за повече пари за наука в бюджета за догодина и за достойно заплащане на труда им.

Powered by Web Agency
Продължение...

Страница 1 от 85