Илиян Илиев, национален секретар на "Достойни за България": Вече не желая името ми да се свързва с "Атака"

Печат

Илиян Илиев пред знамето на новата обществена формация Национално движение 'Достойни за България'"Напускам и партийния пост и партията. Вече не желая името ми да се свързва с "Атака"."

Това сподели пред "168 часа" все още организационният секретар на партията и считан за дясна ръка на Волен Сидеров - Илиян Илиев, часове след като вечерта на 26 май т.г. официално уведоми шефовете си, че се маха.

Илиев бе избран на отговорния пост на IV Национален сбор (конгрес б.а.) на "Атака" през януари 2009 г. Той е възпитаник на школата в Симеоново, бивш офицер от МВР. Година преди избора му в партията се говореше, че е човек, на когото Сидеров има изключително доверие. Илиян Илиев е човекът, който през последните 2 години организираше всички големи мероприятия на "Атака", като митингите на 3-ти март, конгресите, посещенията в големите градове. Сега той твърди, че е "омерзен и отвратен" от начина, по който се ръководи партията. Смята, че на практика тя не функционира.

"Не мога да съм организационен секретар на нещо, което не съществува. За има-няма година от парламентарните избори до днес, структурите на "Атака" не съществуват. Някои се разпаднаха, други преминаха в други организации", споделя Илиев. Твърди, че през последната година е бил единствената връзка между централата и организациите.

"Не се връзвайте на публикациите в партийния орган на "Атака" за откриване на нови офиси, записване на нови членове, срещи и дискусии. Членовете на ръководството предпочитаха официалните събития и чествания, където хората няма да имат възможност да задават неудобни въпроси. Но пред мен хората говореха свободно и разбрах, че има гигантска пропаст между Сидеров и привържениците на партията", споделя все още орг. секретарят. Твърди, че местните шефове на ГЕРБ се опитвали да спасят структурите на неофициалния си коалиционен партньор "Атака". "Не че много ги интересува "Атака", но го правят, защото виждат как общинските групи на партията се разпадат и останалите партии си разграбват от общински съветници. ГЕРБ също има нужда от повече бройки", обяснява Илиев.

Според него в централата на "Атака", където до скоро той работеше, царяла абсолютна анархия и непрофесионализъм. "Когато отидох, имаше едни много умни момчета - студенти. Те бяха координатори за различните райони. Но никой не им казваше какво да правят, по цял ден се мотаеха. Ей, Богу - нямаха дори телефонен указател на местните лидери. Започнахме активна работа, но скоро видяхме, че нищо в "Атака" не е такова, за каквото се представя. Дори Централният сбор не функционираше, защото всичко се налагаше от Сидеров и кръга около него - сина му Димитър Стоянов, кума му Десислав Чуколов и над всички съпругата му Капка Сидерова", припомня си Илиян Илиев. И допълва: "Тези умни момчета, които вършеха координаторската работа, не издържаха и напуснаха. Директно си ми казаха: "Тук нищо не се върши." След напускането им вече никой способен човек не искаше да отиде да работи в централата на "Атака". Тогава ръководството започна да назначава за координатори охранителите и шофьорите. Водиха преговори дори с човек, който бях прогонил, защото идваше сутрин пиян на работа."

Повдига завесата и по друг въпрос, който показва в съвсем нова светлина отношенията ГЕРБ-"Атака". "Сидеров навсякъде твърди, че подкрепата на "Атака" към кабинета на ГЕРБ е "безусловна" и атакистите не искали постове за благодарност. Е, не е така! Сидеров си иска постове в държавните и общинските служби, но досега от ГЕРБ не са удовлетворили нито едно негово предложение", сензационно обявява напускащият орг. секретар на "Атака". Дава и още информация по този въпрос. "Имам приятел от ГЕРБ, кажи-речи редом до Бойко Борисов стои. Той неведнъж е казвал, че Волен предлагал хора, които нямали никакъв професионален потенциал, или пък искал "службици", каквито в момента не съществуват - разказва Илиян Илиев и допълва: - И Бойко Борисов се срамува от Волен Сидеров, особено след случая с "Луфтханза". След приключването на този парламент едва ли ще има политик в България, който да иска да иска да има работа със Сидеров и
обкръжението му."


На 6.02.2010 г. Илиян Илиев е избран за национален секретар на НД 'Достойни за България'СТРУКТУРИТЕ СИ НАПРАВИХА СВОЯ ФОРМАЦИЯ

Над 80% от структурите на "Атака" са се самоорганизирали и вече са направили своя формация, твърди Илиян Илиев. Ставало въпрос за неправителствената организация "Достойни за България". "Тя е регистрирана в началото на февруари и за няколко месеца събра 6000 членове. Членската маса на "Атака" беше 5 хил.", обяснява орг. секретарят. В ръководството на движението са областният координатор на "Атака" в Търговище Йовчо Йовчев, бившият координатор във Врачанско Пламен Тошев и др. Илиян Илиев също свързва бъдещето си с формацията.

ПРИВИКВАЛИ ПРОГОНЕНИ

Според орг. секретаря на много места в България шефовете на "Атака" вече се били принудили да потърсят отново хора, които преди време са прогонили с мотив за "уронване престижа на партията". "Има такъв пресен случай в Хасково. С помощта на активисти на ГЕРБ двама депутати от "Атака", единият от които е Станислав Станилов, отидоха там да водят преговори с човек, когото изгониха заради нелоялност. Това е ситуацията...", твърди Илиян Илиев.

РЕЙТИНГЪТ НА "АТАКА" СЕ СРИВАЛ


Последните вътрешнопартийни проучвания сочели катастрофален спад в подкрепата за "Атака" - особено в региони, където партията доскоро е имала много привърженици, твърди Илиян Илиев. "В Северозападна и Централна България партията има около 1,5%. А в Русе, където имаше много добре изградена структура, интересът към нея спадна под един процент", категоричен е той.

СТРАХ В ПАРЛАМЕНТАРНАТА ГРУПА

Напоследък все по-често се говори, че е възможно депутати, да напуснат парламентарната група на "Атака". Илиян Илиев обаче не вярва това да се случи скоро."Кой да напусне там? Едната част са млади хора, които нямат никакъв житейски опит. Другите са на години - все по-често си гледат върха на обувките, докато говорят. А третите още се чудят с колко индивидуални и колективни гаранции по кредитите ги държат", мотивира се орг. секретарят Илиев.

Подобни статии:

Powered by Web Agency