Илиян Илиев пред списание ТЕМА: Не сме очаквали, че за толкова кратко време ще съберем над 5000 членове

Печат
Илиян Илиев, национален секретар на Достойни за България

ТЕМА, брой 13 (440), 05-11 Април 2010 / Във връзка със своя публикация, озаглавена "Контра АТАКА", списание ТЕМА потърси за коментар националния секретар на НД "Достойни за България" Илиян Илиев. www.dostoinizabg.org публикува текста на статията със съкращения:

Докато се радва на комфорт в парламента, партията на Волен Сидеров губи част от структурите си. От нейните редици се появяват формации като "Достойни за България" и "Нова сила", а скоро се очаква и промоцията на партия СКАТ.

(...) И ако „Нова сила” все още не е смятана от Сидеров за сериозна заплаха, то се усеща притеснение от движението „Достойни за България”. То бе учредено на 6 февруари в Севлиево. За негов национален секретар бе избран Илиян Илиев, общински съветник от Севлиево, който все още се води и организационен секретар на „Атака”. Илиев бе избран за този пост през декември 2008 г. Тогава се смяташе, че ще бъде удобен, но той бързо се оказа единствената вътрешна опозиция и започна да превзема структурите.

Самият Илиев признава, че през последната година е бил единствената връзка между централата и организациите, защото останалите членове на ръководството са предпочитали официалните събития и програмираните срещи с електората. „Хората споделяха всичко пред мен и осъзнах, че в „Атака” има огромна пропаст между Сидеров и привържениците на партията. Всъщност Централният сбор на „Атака” на практика не функционираше, а когато стана ясно, че Сидеров и кръгът около него са наредили листите, без да се съобразяват с мнението на структурите, разбрах, че нямам място в тази партия”, казва Илиев.

Само за няколко месеца към проекта „Достойни за България” започнаха да се преливат цели организации. Освен Илиев в ръководството на движението са областният координатор на „Атака” в Търговище Йовчо Йовчев, който е и зам.-кмет на града, и бившият координатор на националистите във Врачанско Пламен Тошев.

„Цялата организация в момента е в период на структуриране, засега сме преценили, че е по-добре да сме движение, отколкото партия – обяснява Илиев. – Не сме очаквали, че за толкова кратко време ще направим структури в цялата страна и ще съберем над 5000 членове, като 2/3 от тях са членове на „Атака”. Вече имаме структури почти навсякъде с изключение на областите Силистра, Видин и Пазарджик. Разчитаме на регионалния подход и на местните инициативи на нашите дружества. Това е и причината все още да не сме известни в национален мащаб.”

Илиев е бивш офицер от МВР, след демократичните промени е работил в служба „Сигурност” към РДВР-Габрово. От години обаче се занимава с консултантска дейност, фирмата му „Кинетик-С” е специализирана в корпоративната сигурност. Аналогиите с бизнеса на Алексей Петров са доста условни. Илиев твърди, че въобще не се познава с бившия „лоялен гражданин” и настоящ лидер на „Октопода”, макар че наскоро от „Атака” се опитали да пуснат в пространството подобна връзка. Добавя, че зад новосформираното движение не стоят съмнителни капитали, а се разчита на по-заможните симпатизанти.

През изминалата седмица Волен Сидеров бе толкова улисан в неуспешния опит за импийчмънт на президента Георги Първанов, че отказа въобще да говори по въпроса какво всъщност се случва със структурите на партията му. „Занимавате ме с несериозни неща, това въобще не е на дневен ред”, заяви Сидеров по телефона ден преди гласуването за импийчмънт.

Powered by Web Agency