Ловешкото дружество на НД "Достойни за България" издаде юбилеен вестник по случай 175 годишнината от Велчовата завера

Печат

Заверата - юбилеен вестник по случай 175 години от Велчовата завераЛовешкото дружество на Национално движение "Достойни за България" издаде юбилеен вестник по случай 175-та годишнина от Велчовата завера. Подготовката за въстание срещу османския поробител, известна още като "Велчова завера", се провежда през 1835 г. във Велико Търново. Активно участие в организирането на въстанието взема и Иван Йонков, известен още като Иванаки Кюркчията, който е родом от ловешкото село Вратца.

След завръщането си от чужбина през 1834 година, заможния търговец Велчо Атанасов-Джамджията започва организирането на въоръжено въстание. Той привлича около себе си Никола Гайтанджията, Димитър Софиянлията, Иван Кюркчията, Хаджи Йордан, игумена на Плаковския манастир - отец Сергей и учителя Андон Никопит. В подготовката на въстанието активно се включват и съзаклятници от Елена, Горна Оряховица, Лясковец, Трявна, Габрово. Търновци начело с Велчо Атанасов установяват тесни връзки с Георги Мамарчев, комендант на Силистра, която по това време била под руско командване.

На заседанията, провеждани в Търново и Елена, родолюбците изработват план за провеждане на въстание, което трябвало да бъде обявено на Великден, месец април 1835 година. Основната цел на въстанието била образуването на автономно българско княжество, което да стане база за бъдещите освободителни борби.

За нещастие еленския чорбаджия Хаджи Йордан извършва предателство и разкрива заверата на турската власт. В последвалото тежко сражение с турците при Плаковския манастир участвали и хайдути от дружините на Иван Аврамски и Куман войвода, монаси от манастира и селяни от околността. Въстаниците били разбити, а техният водач Велчо Атанасов бил заловен и обесен. Такава била съдбата и на ловчанлията Иван Йонков.

Тук можете да разгледате юбилейния вестник в pdf формат:

Powered by Web Agency