Самодейци от "Достойни за България" ще представят българските народни изкуства на Европейския шампионат по фолклор

Печат

Самодейците от 'Достойни за България' ще представят България на Европейския фолклорен фестивалГрупата за автентичен фолклор към читалище „Пробуда-1922” с. Янтра, общ. Г. Оряховица е един от първите колективи, заявили желание за членство в НД ”Достойни за България”. Художествен ръководител е Марийка Маринова, а корепетитор и ръководител на новосформирания оркестър към читалището е Дянко Мадемов, който е и зонален секретар на НД”Достойни за България” за Г.Оряховица.

На 8 юни тази година самодейките и оркестърът взеха участие в Балканския шампионат по фолклор „Евро фолк – Жива вода 2014” с домакин гр. Хисаря, провел се под егидата на Европейската асоциация на фолклорните фестивали. Представянето им беше наистина достойно.

Самодейците от 'Достойни за България' спечелиха престижния сребърен медал на 'Евро фолк - Жива вода 2014'

Певиците бяха отличени със сребърен медал и диплом в категория „Изворен фолклор”, а изпълнението им беше оценено като достойно да представя българските народни изкуства на Европейския шампионат по фолклор в Несебър и Слънчев бряг. В категорията „Автентични песни” групата беше удостоена със званието „Балкански вицешампион”. Певиците от село Янтра бяха удостоени и с грамота за съществен принос при съхранение и развитие на балканските традиционни народни изкуства.

Фолклорният оркестър пък беше удостоен със златен медал и диплом в категорията за инструментални групи. Музикантите бяха отличени и с грамота за съществен принос при съхранението и развитието на балканските традиционни народни изкуства и званието „Балкански шампион”.

***

Самодейците от 'Достойни за България' ще представят България на Европейския фолклорен фестивалПо традиция, на 28 юни читалище „Пробуда-1922” с. Янтра стана домакин и на VIII-я Общински празник на групите за автентичен фолклор „От извора”, в който взеха участие 23 колектива с над 300 самодейци от общините Г.Оряховица, Лясковец, Павликени, Златарица и Полски Тръмбеш. Съорганизатори на празника са Община Г.Оряховица и кметството в с.Янтра.

Гостите на празника, освен да послушат хубави народни песни, имаха възможността да опитат и от традиционната янтренска бобена чорба.

Целта на организаторите е да се съхранят, популяризират и развиват автентичните български традиции и изворен фолклор от региона, както и българските традиционни народни изкуства.


Powered by Web Agency