Младежи от "Достойни за България" облагородиха паметник на бележит генерал във Варна

Печат
Младежи от 'Достойни за България' облагородиха градинката около бюста на героя ген. Андраник във Варна по повод Международния ден на паметниците и историческите места.

Бюстът на националния герой на Армения и военачалник от Българската армия генерал Андраник Озанян бе облагороден по повод Международния ден на паметниците и историческите места. Инициативата бе включена в рубриката “Така се прави” на варненския сайт „Петел”. Монументът на бележития офицер се намира в центъра на квартал „Галата” във Варна.

Благородната дейност бе по идея и изпълнение на младежите и техни приятели от патриотичното национално движение „Достойни за България”.

Със свои средства те закупиха пролетни цветя, които бяха засадени край паметника на бележития генерал. Освен това те почистиха района от отпадъци, довлечени от вятъра. Международният ден на паметниците и историческите места се отбелязва ежегодно на 18 април. Той е иницииран от едноименната дирекция към ЮНЕСКО през 1982 година.

Паметникът на бележития генерал Андраник Озанян е открит в центъра на „Галата” през юли 2011 година. На церемонията тогава официално са присъствали представители на „Достойни за България”, които са били поканени от арменската общност у нас. Освен че е национален герой на Армения, ген. Андраник се е сражавал за свободата на България.

Историята сочи, че през 1903 г., когато избухнало Илинденското въстание, Андраник купувал оръжие, което тайно трупал на една закътана поляна на нос Галата край Варна и го пращал на македонските борци за освобождение. На следващата година благодарните македонци купили поляната и подарили мястото на смелия арменски войвода. В къщата на Галата той приютявал и поборници за свобода, членове на националноосвободителното движение от Англия, Франция и Швейцария.

Powered by Web Agency