Борбата на НД "Достойни за България" в защита на шуменските поделения продължава

Печат
о.р. полковник Мишо Йорданов

В началото на мeсец декември 2010 г., НД „Достойни за България” - Шумен, открито се обяви против планираното за 2012 г. съкращение на личен състав от поделенията на Пета Шипченска механизирана бригада, дислоцирани в град Шумен. За кратко време бяха събрани 8530 подписа на граждани в подкрепа на военнослужещите от поделенията на гарнизона, предвидени за съкращение.

Считаме, че загубата на тези поделения и последствията за града и цялата област ще бъдат катастрофални. От предвидените за съкращение близо 500 души, всеки от които ще загуби работата си, Шумен ще загуби близо един милион лева под формата на заплати, което ще навреди сериозно на икономиката на града. Същевременно безработицата ще нарасне значително и ще бъде съизмерима с кризата при затварянето на големите местни предприятия преди години.

Ако планираното закриване на артилерийския дивизион се осъществи, цяла Северна България остава без артилерия, което е напълно недопустимо и в този смисъл неговото ликвидиране, както и значителното намаление на състава на батальона ще изложи на риск живота на хиляди граждани.

Според нас освен негативния икономически ефект за града, планираните съкращения ще ударят директно върху духа на шуменци, които винаги са се гордели с военните си постижения. Съкращението на военните ще се отрази негативно и върху местната интелигенция, която до голяма степен се състои от офицери. Всички тези хора, призвани да защитават българските граждани и посветили живота си на българската армия, както и техните семейства, ще останат без препитание, ще преминат в сивия сектор или ще напуснат България за да потърсят достоен начин на живот на друго място.

Заставаме безусловно зад техните интереси и зад интересите на шуменските граждани, твърдо се противопоставяме на прикритите зад експертни оценки опити за закриване на шуменските поделения .

Подписката с подписите на 8530 граждани на Шумен, Преслав, Търговище и Добрич е внесена до Министър председателя и до Президента на Република България.

О.р. полковник Мишо Йорданов,

Зонален секретар на НД "Достойни за България" - Шумен

Powered by Web Agency